SZIGETCSÚCS

Kisoroszi

I Love Duna

A Szentendrei-sziget csúcsán fekszik Teleki Pál egykori miniszterelnök kedvenc üdülőhelye, Kisoroszi. Sokak szerint a környék legszebb strandja a kisoroszi szigetcsúcs partja. Autóval nem lehet behajtani, mert természetvédelmi terület. A vízhez érve az egyik oldalon a visegrádi várat, a másikon a Börzsönyt láthatjuk: hasonló panorámát más dunai strand nem kínál. A Budapesttől több mint negyven kilométerre fekvő település a Duna-Ipoly Nemzeti Park része.ilove_kisoroszi_ook.png

Részletek itt olvashatók

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szigetcsucs.blog.hu/api/trackback/id/tr7314204145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kisoroszi helytörténész 2019.02.06. 09:00:09

Néhai gróf Teleki Pál miniszterelnöknek nem volt a kedvenc "nyaralóhelye" Kisoroszi, ezt egy felületes félreértelmezés alapján néhány éve egy amerikai üdítőitalgyártó cég dobta be a köztudatba a honlapján. Az sem bizonyítható, hogy valaha is járt volna Kisorosziban, vagy a Szigetorrban (a kisorosziak így nevezik a "Szigetcsúcsot").

Ott és akkor helyreigazítást is kértünk, amit meg is tettek. Ugyan Teleki Pál a magyar cserkészmozgalom főcserkésze is volt, s ilyen minőségében esetleg meglátogathatta a vizicserkészeket is, de erre a magyarországi cserkészcsapatok naplóit átvizsgálva sem találtunk semmilyen adatot, a gödöllői cserkészmúzeumban sem.
Megkérdeztük továbbá "Sastollat" a kisoroszi "Dunai indiánok" még élő egyik törzstagját, aki maga is cserkész volt a háború előtt, hogy tud-e esetleg arról a nagy jelentőségű eseményről, hogy a néhai miniszterelnök itt járt volna, de ő sem hallott semmi ilyesmit.
Kisorosziban vásárolt viszont házat a néhai miniszternek az USÁ-ból hazatelepült unokája, - az azóta elhúnyt - Teleki Géza Pál etológus professzor.
Tehát megállapítható, hogy a bevezető szöveg információja ugyan hatásos, de "fake news".
(A Kisoroszi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, 2019. január)

Szigetcsúcs időjárás

 duna_nyilhegy.JPG

racz_logo_allo_kisoroszi_80.jpg

Duna vízállás

hydroinfo_logo.jpg

duna_ipoly_logo.jpeg

pilisi_parkerdo_logo.jpg

natura_2000_logo.jpg

kisoroszi-cimer.jpg

Leírás

A Szentendrei-szigetcsúcs, Magyarország egyik legszebb panorámájú táborozóhelye, vízparton, árnyékot adó fűz és nyárfák alatt lehet sátorozni. A Szigetcsúcson lévő Rácz- Kert Büfé a Duna parton található. A gépkocsival érkezők a falu területén díjmentesen parkolhatnak, míg a Szigetcsúcsra vezető út elejétől - május 1-től szeptember 30-ig - autóval történő behajtásért fizetni kell.

HTML

Friss topikok

süti beállítások módosítása